Leven Lief Huis

Het Leven Lief Huis is een verzorgingstehuis voor kunstenaars met dementie dat woningbouwcoörporatie Stadgenoot gaat bouwen op het Oostenburger eiland in Amsterdam. Laura Alvarez is met twee andere bureaus gevraagd mee te doen aan de ontwerpwedstrijd.

Bijdrage

In korte tijd hebben we een goed doortimmerd ontwerp geproduceerd en gepresenteerd. Ik was onder de indruk van de hoeveelheid informatie waar je heel precies naar moet kijken en rekening mee moet houden. De opdracht, de bouwenvelop, de leidraad, het ruimtelijk-functioneel programma van eisen, het bestemmingsplan, het gebiedsplan. En ik ben vast nog iets vergeten.  Elke leesfout kan leiden tot diskwalificatie.

Laura heeft een sterk basisontwerp gemaakt, waar de andere stagiars een grote bijdrage aan hebben kunnen leveren. Ik heb steeds kritisch meegekeken en aanwijzingen gegeven om goed rekening te houden met mensen met dementie. We wilden de gemeenschappelijke ruimtes en de gevel samen met bewoners maken, daarvoor hadden we een aantal workshops bedacht. Met veel plezier heb ik de presentatie geschreven en in elkaar gezet. Ook heb ik voorgesteld om bij het Rosa Spierhuis in Laren te gaan kijken, het verbaasde me dat zij daar €500 voor vroegen, gaat het dan ineens niet om het welzijn van kunstenaars? Maar de vergoeding voor als je de pitch niet won verbaasde me nog meer: €1500, een fooi…

Reflectie

Helaas bleek de realiteit erger dan ik me kon voorstellen. Na een rommelige jurering met een procedure waar de honden geen brood van lusten, heeft Laura de opdracht niet gekregen. Op basis van een afmeting die niet in de bouwenvelop of bestemmingsplan stond, waardoor er uiteindelijk naar een vlekkenplan werd verwezen. Waar de andere bureaus overigens ook niet aan voldeden. Stadgenoot is totaal uit de bocht gevlogen en is een schoolvoorbeeld van slecht opdrachtgeverschap gebleken. Dat vind ik verontrustend.
Ik zal er in de toekomst op toezien dat bij ontwerpwedstrijden een degelijke procedure geregeld wordt. En een behoorlijke vergoeding.

Ik blijf zitten met een katerig gevoel.

Harde les bij leerdoel 4

//